Suffragette

IMG_2999
Foto: Odin Jæger

Jeg er heldig som kan leve som en fri kvinne. Jeg har både familie og karriere, jeg tar egne valg og jeg kan slå noe inni helvete hardt i bordet dersom det er nødvendig.

Hadde jeg vært født i en annen tid, eller bare i et annet land, så hadde det ikke vært slik. Da hadde jeg vært underlagt mannen og ikke hatt noe jeg skulle ha sagt. Jeg hadde levd “som forventet” og dødd, og overlatt samme skjebne til mine døtre. Jeg ser ikke på det som noe liv.

Jeg takker de kvinnene som gikk i bresjen for kvinners likeverd og stemmerett, hadde jeg levd på den tiden så er jeg ganske sikker på at jeg hadde vært en av dem. Jeg hadde vært en Suffragette.

IMG_2968
Hanne, Emy, Helen og Bettina var med på kino (foto: Odin Jæger)

Jeg tok med meg noen av mine beste venninner for å se filmen Suffragette på en mandag formiddag, vi hadde en hel liten kinosal for oss selv, snacks og heldigvis servietter. Siden jeg skulle skrive om filmen så var det litt viktig for meg å også se hva de syns, og jeg kan si det sånn; ingen gikk på do, ingen sjekket mobilen, ingen pratet under filmen. Vi så den fra ende til annen, det ble tårer og trykk i magen og etterpå måtte vi bare sitte litt og fordøye den.

Suffragette handler om kvinnebevegelsen Suffragettene som trosset samfunnet for å få stemmerett for kvinner og like rettigheter. Selv jeg som ikke er feminist(*les under) ble jeg bergtatt av den styrken og utholdenheten de stilte seg i og historien er veldig sterk.


*Det er tydelig at jeg har hatt en feil oppfatning av ordet feminist i dagens samfunn. Wikipedia.no definerer feminisme slik: Feminisme er et samlebegrep for sosiale, filosofiske og politiske teorier om kvinner og kvinners rettigheter. Feminister jobber for å fremme like rettigheter og muligheter for alle, uavhengig av vedkommendes kjønn eller legning. 
Med andre ord så har jeg nok blitt skremt av de feministiske gruppene som framstår som ekstreme, som for eksempel Kvinnegruppen Ottar, som har tøyd grensene og hatt fokus på feil saker som har fått meg til å definere ordet feminist i feil retning. Så sett vekk fra de, så er jeg helt klart en feminist.


Filmen har kinopremiere 29. januar og om det er en stund siden du og venninnene dine, søstrene dine eller mamman din har vært på kino sammen så er dette en kjempefin anledning til å se Sufragette, en film som jeg kan anbefale fra hjertet.

12606720_10154497149090476_131994891_n12630964_10154497189330476_1127782000_o

28 Comments

 1. Hvorfor er du ikke feminist?

  1. komikerfrue

   Jeg er for like rettigheter.

 2. hehe Marna, jeg smilte litt av at du først sier du synes kvinner skal få bestemme over seg selv, og så ikke regner deg selv som feminist. For det er akkurat det som er hva det å være en feminist er. Vi mener at kvinner skal ha samme rettigheter som menn. Så har jo media (og enkelte menn) fått feminisme til å fremstå som noe nokså annet, men dem om det.

  Er du for likestilling så er du feminist 🙂

  1. Tenkte akkurat det samme

 3. Marianne

  Hva legger du i ordet “feminist” siden du sier du ikke er det? 🙂

 4. Marita

  Ethvert invid, mann eller kvinne som mener menn og kvinner er likeverdige, er en feminist. Definisjonen er ikke større enn det:) så heia feminismen, og heia deg 🙂

  1. komikerfrue

   🙂

 5. Susanne

  Jammen kjære vene! Du kan da ikke si “jeg hadde vært suffragette” i en setning, og dernest “selv jeg som ikke er feminist”. Vet du ikke hva en feminist er? Det er klart du er en!

  1. komikerfrue

   Jo jeg er jo det i ordets egentlige betydning, jeg syns bare det er synd å måtte kalle seg noe som helst for det burde være en selvfølge at kvinner og menn skal ha like rettigheter.

 6. Krissy

  Må si meg over med Anne på Moseplassen her. Ønsker du at kvinner skal ha de samme rettighetene som menn? Da bor det nok en feminist i deg også, selv om du kanskje ikke identifiserer deg med den medieskapte definisjonen på feminister som ikke bryr seg om f.eks. velvære og hater alle menn 🙂

  1. komikerfrue

   Det er klart jeg ønsker at kvinner skal ha like rettigheter som menn.

 7. Tror du må lese deg opp på hva en feminist er, hvis du tror at du ikke er det 😉

 8. Marthe Fjelldal

  Hvorfor er du ikke feminist?

 9. Hvorfor ser du ikke på deg selv som feminist – men mener likevel at du hadde vært en suffragette hvis du hadde levd på samme tid som dem? Haha, det gir ikke helt mening.

 10. Da Gro Harlem Brundtland og Celina Midelfart gjestet et program for noen år siden (husker ikke hvilket), ble de spurt om de var feminister. Om vi trenger å kjempe for likestilling, eller har nådd målet. Middelfart svarte noe sånt som at hun ikke opplever å bli undertrykt, så hun mente at vi har nådd målet. Brundtland svarte at det fremdeles er kvinner rundt i verden som blir undertrykt – så ja, hun mente arbeidet slett ikke er gjort og at vi fremdeles må kjempe for likestilling. Jeg ble rent sjokkert av at du skriver du ikke er feminist, Marna. Tror du virkelig at feminisme handler om snevre ting som at kvinner får mindre lønn enn menn, eller at babyer skal kles i rosa og blått, alt etter kjønnet? Nei. Du må nok kaste blikket lenger. Visste du at en kvinne voldtas hvert 14. minutt? At 73 kvinner er drept av sine menn i Norge siden år 2000? At hvert år blir 14 millioner jenter gift før de fyller 18 år? Og at 289 000 mødre dør i barsel? Det handler dessuten ikke bare om kvinner. Visste du at selvmord blant unge gutter er den hyppigste dødsårsaken i Storbritannia? Likestilling handler også om menn. Ta en titt på dette innlegget og se om du fremdeles ikke regner deg som feminist. Jeg håper du ombestemmer deg. https://martabreen.wordpress.com/2014/06/29/55-grunner-til-a-vaere-feminist/

  1. komikerfrue

   Jeg er for likestilling over hele verden men ønsker ikke kalle meg feminist for jeg forbinder det personlig med brenn BHen og litt mer ekstrem oppførsel. Men jeg ser kommentarene her og tar til meg at det er mulig det fins flere tolkninger på definisjon av feminist.

  2. Må si at den artikkelen ga meg nesten 55 grunner for å ikke være feminist… hvorfor skal alle være like, ha det likt og like det samme? Var utrolig mange tåpelige grunner der hvertfall. Hilsen ei som har en gutt som vil ha kjole som storesøster, og storesøster som synes at det aller beste er å ha på fotballdrakt kombinert med tyllskjørt!

 11. inamalina

  Ja skulle akkurat til å kommentere det samme som Anne på Moseplassen, hva tror du egentlig en feminist er Marna? 😉

  1. komikerfrue

   Jeg har korrigert innlegget som svar på alle kommentarene. Jeg ER feminist likevel, i ordets betydning, jeg bare visste ikke at det var det jeg skulle kalle meg. Jeg ser på det som en SELVFØLGE å jobbe for kvinners rettigeter, jeg trodde bare ikke at man trengte å kalle seg noe for å gjøre det og trodde helt ærlig at femisist var noe litt mer ekstremt. Men, jeg er mer opplyst nå, men mener fremdeles at man ikke trenger kalle seg feminist for å jobbe for kvinners rettigheter.

 12. Madelen

  Altså, jeg må bare spørre deg, hvordan kan du ikke anse deg som feminist? Er ikke du for likestilling? Er ikke du for at kvinner og menn skal ha like forutsetninger og muligheter på alle arenaer? Ønsker ikke du at kvinner og menn skal kunne få bestemme over egne liv og leve dem som de selv ønsker? Er ikke du for at kvinner og menn skal få være den de er, uten å måtte passe inn i trange kjønnsroller? På meg virker det som at du ikke helt er inneforstått med hva det vil si å være feminist og hva feminismen innebærer. Håper du tar deg tid til å reflekterer litt over dette 🙂

  1. komikerfrue

   Jeg har korrigert innlegget som svar på alle kommentarene. Jeg ER feminist likevel, i ordets betydning, jeg bare visste ikke at det var det jeg skulle kalle meg. Jeg ser på det som en SELVFØLGE å jobbe for kvinners rettigeter, jeg trodde bare ikke at man trengte å kalle seg noe for å gjøre det og trodde helt ærlig at femisist var noe litt mer ekstremt. Men, jeg er mer opplyst nå, men mener fremdeles at man ikke trenger kalle seg feminist for å jobbe for kvinners rettigheter.

 13. Hei Marna!
  Liker bloggen din kjempegodt, og fikk lyst å se filmen selv!

  Men må spørre deg en ting. Du skriver: “Selv jeg som ikke er feminist”.
  Hvorfor regner du deg selv ikke som feminist?
  Ha en fin dag videre:)

  1. komikerfrue

   Jeg har korrigert innlegget som svar på alle kommentarene. Jeg ER feminist likevel, i ordets betydning, jeg bare visste ikke at det var det jeg skulle kalle meg. Jeg ser på det som en SELVFØLGE å jobbe for kvinners rettigeter, jeg trodde bare ikke at man trengte å kalle seg noe for å gjøre det og trodde helt ærlig at femisist var noe litt mer ekstremt. Men, jeg er mer opplyst nå, men mener fremdeles at man ikke trenger kalle seg feminist for å jobbe for kvinners rettigheter.

 14. Hvis du er sikker på at du ville vært suffragette og kjempe for likeverd for 100 år siden, hvorfor ikke kalle seg feminist og kjempe for likeverd i dag? Vi har kanskje fått stemmerett, men det er jo nok av andre saker å ta av!

  1. komikerfrue

   Jeg har korrigert innlegget som svar på alle kommentarene. Jeg ER feminist likevel, i ordets betydning, jeg bare visste ikke at det var det jeg skulle kalle meg. Jeg ser på det som en SELVFØLGE å jobbe for kvinners rettigeter, jeg trodde bare ikke at man trengte å kalle seg noe for å gjøre det og trodde helt ærlig at femisist var noe litt mer ekstremt. Men, jeg er mer opplyst nå, men mener fremdeles at man ikke trenger kalle seg feminist for å jobbe for kvinners rettigheter.

 15. Vinter

  Så trist å høre, at du har så lite innsikt i hva feminisme handler om, og fremstiller det som “å brenne BH-en og ekstrem oppførsel”. Det høres jo ut som det sinte, kvinnefientlige menn skriver i kommentarfeltet, i spørsmål som angår likestilling “Ottar ditt og Ottar datt, og alle feminister er stygge damer som ikke får seg noe.” Feminisme er noe helt annet, og ingen burde være flaue over å kalle seg det, snarere tvert i mot.

  1. komikerfrue

   Da skjønner du IKKE hva jeg skriver, jeg fremstiller det ikke som det men sier at f.eks kvinnegrupen Ottar har skapt dette synet på ordet feminisme, også hos meg. Det betyr ikke at jeg står her og sier at det ER det. Jeg heier på feminismen for faen så slutt.

 16. Karoline

  Veldig bra du har snudd i din holdning til å si at du er feminist. Det er ikke bare kvinnegruppa Ottar som bidrar til å skape et feil bilde av hva feminisme er, men også offentlige personer som tar avstand fra begrepet. Derfor er det også viktig at bloggere som deg kaller seg for feminister. og JO.. desverre så må man kalle seg for noe i dag for å kjempe for kvinners rettigheter og likestilling. Vi har kommet kortere enn vi tror, og det er fortsatt viktig å sette fokus på feminisme og kvinners rettigheter. (Og det betyr jo selvfølgelig ikke at vi hater menn eller mener at kvinner og menn er helt like)

Comments are closed.