Jeg er sint på deg fordi jeg er redd

13336347_10154797307485476_1480901255_n-2
En skikkelig god venn blir med deg til legen

Jeg hadde ikke vært hos gynekologen etter fødselen, og tenkte at jeg kom til å få høre det der jeg kom inn døra, 20 måneder etter fødselen istedet for 20 uker. Jeg så for meg strengt blikk, beskjed og skjema på knipeøvelser men alt så faktisk greit ut og jeg var ganske letta etterpå. En god uke etterpå kom det et brev, mens jeg åpnet det prøvde jeg å huske hva det var legen hadde sagt.. skulle jeg få svar på celleprøver uansett eller bare dersom noe var galt..? Celleprøver har jeg jo tatt mange ganger før, det er jo ganske standard når en er på kontroll.

Så åpner jeg brevet da, leser to linjer, sier “faen”, og gir brevet til Ørjan. Jeg har celleforandringer. Jeg bes komme tilbake for utvidede prøver, før sommerferien.

Jeg er en person som lukker meg når jeg får noe alvorlig over meg. Tankene mine stopper opp og jeg må bruke tid på å summe meg. Så reagerer jeg med irritasjon og sinne, før jeg klarer å innrømme at jeg egentlig er bare redd.

Jeg har vært behandlet for kreft en gang før og den gangen tok jeg det ikke alvorlig før legen på radiumhospitalet satte seg ned på sengekanten, så på meg og sa; -Marna, du må forstå at du faktisk kan dø av dette dersom du ikke gjør som vi sier. Jeg hadde da begynt på en cellegift som bryter ned tumoren jeg hadde i buken, som hadde spredd seg fra livmoren etter Blæremola (svangerskap som bare består av morkake som vokser amok og kan spre seg i kroppen og lage tumorer og blødninger). Kort fortalt så var det viktig å være i ro når cellegiften begynte å bryte ned tumoren for om den bristet så ville det blø i buken og jeg kunne da faktisk blø ihjel om de ikke gikk raskt inn og stoppet det. Jeg skjønte ikke dette før senere. Jeg ville jo bare hjem! Det fikk jeg ikke lov til, selv om jeg lovde på tro og ære at Ørjan kunne kjøre meg skikkelig fort tilbake dersom jeg fikk blødning i buken. Ja, jeg var alt annet enn rasjonell.

Når jeg fikk dette brevet ble jeg derfor redd, det er kanskje forståelig nok, for mange minner kom tilbake. Jeg vet at celleforandringer er ganske vanlig og jeg ringte med en gang en jeg kjenner som nylig har blitt operert for det og ble ganske beroliget etter briefen men likevel så er de dagene før en kommer til legen lange. Jeg gikk i en blå stor skjorte her om dagen og eldstegutten sa ved to anledninger; “mamma, det ser ut som at du går i en sykehusskjorte”, og da tenker jeg at tenk om det er et tegn, tenk om jeg nok en gang fjaser vekk alvoret og så viser det seg at det var alvorlig likevel. Tenk om, tenk om, det driver hodet til vannvidd.

Jeg hadde bestemt meg for å ikke si noe til mamma før jeg visste mer selv for å slippe å p-r-a-t-e om det, jeg orker ikke spørsmål når jeg ikke har noen svar. Jeg orker ikke andres bekymringer når jeg er bekymret selv. Men så er moren min desverre medium, og hun er alltid på telefonen med en gang noe er galt. Det er jævlig irriterende, og det nytter ikke å lyve til henne. Så når hun da ringer såklart, hele ti minutter før gynekologtimen min så blir jeg faktisk sint på henne og skjeller henne ut. Og HUN ber meg om unnskyldning, men så gjør det samme.

Jeg var, og er, redd. Og forbanna. MÅ jeg få dette? Jeg har unger å ta meg av, og en åtteåring som har angst for at moren skal dø. Hver gang jeg er syk så er det noe med magen, og han viker ikke siden min, lille soldaten.

Dette passer faktisk ganske dårlig nå. Kan det ikke bare forsvinne?

249672_1728549337771_2055335_n

Men nå har jeg vært hos legen og gyn, tatt utvidede prøver og fått beskjed om at det antagelig blir operasjon uansett men også at dette nok går helt greit. Jeg feiret med å samtidig bestille min første mammografi, for skal det være noe mer nå så vil jeg gjerne vite det mens jeg er i gang. Og er det noe der så fjerner jeg puppene på flekken.

Dette var forresten på onsdag og den kvelden var i fint selskap, men vi dro hjem tidlig og åpnet en 20 år gammel rødvin på verandaen og satt oppe i sommernatta og nøt den. Eller, jeg ble ganske full, men det var  helt greit det også. Dagen etter var jeg skikkelig hangover og Ørjan var så søt mot meg, spurte meg til og med om hva jeg ville ha til middag. Han som hater alle grønnsakene mine. Jeg gjorde det enkelt for han så det ble Fjordland. Hver sin smak!

13393462_10154801256445476_1682655676_n

48 Comments

 1. Mette Elisabeth Nybø

  Håper alt går bra

 2. Håper det går bra med deg, å at dette er siste gang de finner noe å at alt blir bra fremover <3 Stor klem

 3. Ruth Elise Johanssen

  Masse gode tanker sendes til deg. Dette skal gå bra.

 4. For en jævlig skrekk og støkk det må være:O Alt godt av tanker, bønner og god energi til deg <3

 5. Heei. Hvor kjøpte du pølse puten du har i spinkelsenga? 😀 såg på snap

  1. komikerfrue

   Den er fra HUG 🙂

 6. Unnskyld. Jeg leste ikke innlegget ditt. Sterkt og gå gjennom noe sånt kjære deg. Heldigvis så ble du frisk? Du er veldig velsignet med en nydelig familie. Og veldig vakker er du.

 7. Anne-Grethe Thrane

  En Go klem sendes til deg

  1. Marita

   Livet er så urettferdig noen ganger… Men du er en tøffing – dette fikser du! Mange varme tanker til deg og familien Og lykke til!

 8. Vakre gode Marna! You make my day everyday, setter så pris på ditt herlige vesen som du deler på bloggen, du er fantastisk! Sender deg mange varme klemmer, Fra mannen min også faktisk <3

 9. Sara J

  Håper alt går bra, fordi du fortjener det. Det kan også være vanskelig psykisk, prøv å i tenke for mye på det..

  MEN,ganske sykt at du bruker et så alvorlig tema på å reklamere for fjorland…

  1. komikerfrue

   Takk, men jeg at det var Fjordland var veldig tilfeldig og ikke reklame.

   1. Sara J

    Når du svarer med slik ignoranse så blir saken enda verre. Dette synes jeg er forkastelig på alle måter. Jeg og flere som leser bloggen din er ikke dumme. Kan godt forstå at DU lever av reklame, men å lyve til leserene dine er kvalmt. Dette var en rørende post, og så kommer du for det første med noe som åpenbart er reklame (HALLO, du reklamerer for fjorland i posten under!! Det er åpenbart at du får penger fra dem, selv om du måtte betale for disse “middagene” selv). Og i tillegg prøver du å påstå at det var tilfeldig. Har ikke mye til overs for sånn snikreklamering. Det gjør meg forbanna at en skal kunne bruke innlegg om alvorlige ting til å tjene penger på fuckings fjorland.

    Men neida, nekte for det skal du sikkert gjøre til du er 90 år og er på eldrehjem.

    At ingen toppbloggere har noe som helst moral igjen er for meg – helt sykt. Hva med å faktisk være seg selv, og heller gi f… i noen kroner ekstra, i alle fall når du skrive innlegg som dette..

    Jeg gråter mine egne tårer over alle som følger strømmen,
    de som ikke kan ha gode verdier, fordi de skal ha penger.
    Penger skal man ha, men ikke for å gjøre andre glad.
    Penger er ikke lykke, men å være tro mot seg selv. Det er lykken i ett ord, det er å være god.

   2. komikerfrue

    Jøss, vet du hva, jeg vet ikke hva som egentlig plager deg men jeg var fyllesyk og valgte noe enkelt til middag, og når jeg faktisk får velge middag over Ørjan og ungene så velger jeg ellers alltid fisk og grønnsaker. Dette var vel eller en måte å vise at jeg etter den fyllekula prøvde å ta litt lettere på ting og at det var fjordland var så tilfeldig som det kunne bli. Det koster meg ikke en svettedråpe å merke et sponset innlegg. Utover det så reklamerer jeg kun for produkter jeg faktisk bruker selv så sånn sett så understreker dette vel at alle mine reklamer er autentiske og ikke kjøpt og betalt.

   3. Sara, selv om reklamerer for en type Fjordland produkt betyr vel ikke det at hun reklamerer for alt eller? Jeg har også blitt sponset grøt fra de men betyr ikke at all maten jeg spiser fra Fjordland er sponset! Hun er da flink til å merke alt hun har fått sponset ellers!
    Synes det var veldig frekt skrevet av deg i et så ømfintlig og åpenhjertig innlegg!

  2. Andrea

   Oi. En som er tydelig sint. Tror det var helt tilfeldig. Dama var fyllesyk og orka derfor ikke en komplisert middag. Forstår hu godt. Det jeg synes er forkastelig er hvordan du hetser henne i en slik situasjon, kvalmt. Du kunne i så fall spart det til et senere innlegg. Ikke kult.

 10. Vet du, dette innlegget gjør at på mandag, da ringer jeg og bestiller den GU-timen jeg har utsatt så alt for lenge…. Tusen takk for at du er åpen, ærlig og byr på deg selv, også når livet ikke er helt perfekt. Håper du forstår at det du skriver, det har faktisk en betydning! Masse lykke til!

 11. Mange store goe klæmma <3 <3

 12. Renate

  Sender over gode og positive tanker. Dette fikser du <3

 13. Sender deg mange gode tanker

 14. Sigrid

  Ønsker deg masse lykke til! Gode vibber sendes. ✨

 15. Jeg fikk aldri sjekka det etter graviditeten og med rein tilfeldighet ble d sjekka da jeg flytta til sandefjord…d var gått så langt at d var utvikla seg til kreft, “bare” 1 stadiet men d var ille nok og ødela nesten hele året mitt! Celleforandring i så tidlig stadie som hos deg er ikke farlig og d skal en enkel operasjon til, men jeg skjønner tankene og frustrasjon din…men pgainnlegge ditt så kan d hende at du får flere til å sjekke seg, og d kan hende du berger noen liv…

 16. Jeg fikk påvist celleforandringer på livmorhalsen for et år siden. Jeg er 24 år…Ble livredd, gråt en dag i strekk fordi jeg trodde det betydde at jeg kom til å få livmorhalskreft, men etter kontrolltime et år senere er celleprøvene igjen normale.
  Skjønner veldig godt at du blir redd, men som du selv sier er celleforandringer veldig vanlig og forandringene går ofte tilbake av seg selv. Jeg har lest om/og kjenner mange som har måtte foreta en konisiering, men jeg har aldri hørt noe annet enn at det har gått svært bra og uten nye celleforandringer. Senk skuldrene, dette skal gå så bra! 🙂

 17. Uff, dette var leit å lese.. Jeg må virkelig si at jeg beundrer motet ditt og at du faktisk tør å være så åpen om dette. Jeg tror virkelig at det ikke er noe å bekymre seg over når man oppdager det så tidlig. Du er så sterk, Marna og jeg håper virkelig det beste for deg og at du ikke skal bekymre deg! Jeg vet det er lettere sagt enn gjort, men håper de er flinke til å følge deg opp og tar fatt i dette med èn gang. Masse lykke til og god bedring, det kommer til å ordne seg <3

 18. Ragnhild

  Shit. Nå gruer jeg meg til min GU på tirsdag. Nesten 11 mnd etter fødsel. Flere som er sent ute… Sliter med diverse plager som har gjort at mannen har mast på meg om å få booket den timen. Krysser fingrer & tær for at det går bra med deg. Stor klem til deg & den lille tapre soldaten som er redd for mammaen sin ❤️

 19. Marthe

  Sara J-Shut the f… up,for GUDS SKYLD!!! Å MOBBE noen etter vedkommende har vært tøff nok til å skrive et SÅNT innleggene fader DET er lavmål!!
  Og til deg Marna- lykke til.Av hele mitt hjerte.

  1. Sara J

   Mobbe? Du er helt på jordet. Har aldri mobbet noen i hele mitt liv.
   Synes dette var å trivialisere et sårt tema. Synes det er helt feil å reklamere for fjorland i en så alvorlig post. Og om du synes jeg har feil, så kan du faktisk skrive det på en annen måte, for nå er det du som snakker dritt om meg. (Bruk ikke ordet mobbet, fordi det er svært alvorlig. Og det er ikke et ord som er greit å slenge ut!!) Hvis en blogger ikke tåler kritikk etter plassering av reklame i et slikt innlegg, burde ikke denne personen ha en blogg.

   Og PS: Å “henge ut”(mobbe som du ville sagt) noen anonyme i kommentarfeltet er like feil som å mobbe bloggeren. Og det burde du tenke litt på.

   Smil og god bedring.

 20. Sara J – skrive det på en annen måte?! Du er flink til å skrike opp om at andre skal skrive på en annen måte til deg, men det var da fordømt frekk måte å skrive til Marna på i første omgang da du kom med den siste LANGE og kvasse kommentaren til henne – synes du det er så riktig på en dag som denne, når hun allerede har det som hun har det nå? Se deg litt i speilet, kvinne!

  1. Sara J

   Ja, det er helt klart riktig å reagere på noe slikt som dette. Hun velger selv å gjøre det til et reklameinnlegg og ikke bare være seg selv. (osv osv, har selvsagt utdypt dette tidligere.) Synes det er trist, men samtidig sykt at en blogg opererer slik, og det er skikkelig usmakelig. Og det burde dere forstå…

   Og hvis du tror jeg skrev det jeg skrev med “sint stemme” og CAPS LOCK, så neida, det var spørsmål og ikke ment som hat. Jeg gidder ikke forsvare meg selv mer fra aggresive jenter, som dere. Har du noe fornuftig å si… Så si det, i stedet.

   1. Nathalie

    Du er en fjott, Sara J.

 21. Unnskyld meg Sara J, jeg kan ikke se at dette innlegget er merket som reklame!? Når det er reklame innlegg så er det faktisk merket. Dette innlegget er verken merket med reklame eller spons. Gidd å spy ut sånne negative ting på et så personlig og sårt innlegg. Du får mene hva du vil men at du synes det er greit å spy ut sånn på et innlegg som dette er jo helt utrolig? Gjør det heller på innlegget rett nedenfor som faktisk ER reklame. Marna, you fucking rock! Peneste og morsomste dama i Norge! Du er et forbilde for mangen! Et herlig vesen er du

 22. Hei hei!
  Vet ikke om dette vil berolige deg,men celleforandringer er veldig vanlig hos kvinner. De er selvfølgelig i flere grader og siden du må opereres har du den høyeste graden.Forskning viser at hvis man velger å ikke utføre denne operasjonen selv da er d ikke sikkert at d vil utvikle seg til kreft.Celleforandringer er forstadier til kreft og ikke kreft.Ble selv operert i januar for dette,falt helt sammen da jeg fikk vite d før mannen min satte seg inn i dette og forklarte meg..
  D kommer til å bli bra:)
  Jeg vil anbefale deg å be om narkose..Hvis ikke utføres dette med lokalbedøvelse og d er ikke å anbefale. Jeg er veldig følsom der nede…Fødte 2 barn uten en lyd fra meg og ei heller smertelindring,men den bedøvelsen der er jævli!!! (Fikk den samme lokalbedøvelse når jeg måtte ta en utbedret celle prøve før påvisning av stor celle forandring).
  Du får både beroligende tabletter og smertelindring før operasjonen og du blir tatt godt vare på.Du kommer hjem samme dag,men må holde deg oppdatert ro i 3 dager..Du vil blø en stund…
  Ønsker deg masse lykke til:))

  1. komikerfrue

   Tusen takk for tips! Legen min sa lokalbedøvelse, jeg tenkte at det ville komme til å bli ganske ubehagelig..

   1. Jeg fikk lokalbedøvelse og det gikk helt fint! Raskt og smertefritt! Eneste som er ubehagelig er bedøvelses-stikkene, men ikke verre enn de hos tannlegen. Narkose er ikke risikofritt, det krever mye ekstra ressurser og kan gi ubehag i timene etterpå. Det er etter min mening ikke nødvendig under konisering.

 23. Cathrine

  Jeg tror innlegget ditt får flere som har utsatt det til å ta en gu. Så stor forskjell kan en blogg gjøre.

  Du er tøff som er så åpen, og jeg håper at dette ordner seg fort så du slipper å gå med bekymringen lenge.

 24. Silje,26

  Dette går så fint! Fikk selv påvist celleforandring i 2012, og etter ny prøve og deretter biopsi ble det konisering (operasjon, brenner bort de delene av livmorhalsen som har celleforandring). Legene understreket hele tiden at dette ikke var kreft, men at det KUNNE utvikle seg til det – og siden de ikke vet hvem som utvikler og hvem som ikke gjør det, så opererer de alle med en viss grad av forandring, for sikkerhetsskyld.

  Jeg opererte med lokalbedøvelse og det var ingen problem. Kjenner et lite stikk, de neste kjente jeg ikke pga bedøvelsen. Så kjenner en bare litt hjertebank pga adrenalinet, og ellers ingen smerter eller ubehag. Litt vondt etterpå, litt som litt sterke mensensmerter. Har i etterkant bare hatt fine celleprøver, tok siste på torsdag og krysser fingrene for fortsatt fin prøve.

  Lykke til! 🙂

 25. Katrine

  Huff. Ønsker deg alt godt framover. Vil tro det ikke minst er en stor psykisk belastning mens man venter på svar/videre oppfølging. Gode tanker sendes deg. Håper på det beste! All ære til deg som er så åpen om dette, du har stor påvirkning på andre lesere, meg inkludert. ☺

 26. Hei, skjønne du 🙂

  Håper alt er ordnet for deg ang dette, med en konisering, det er en rask prosedyre! 2 ganger har jeg gjort det. Ikke hør på dem som skal skremme! Både med narkose og annen bedøvelse, har jeg vært avgårde og hjemme igjen samme ettermiddag og vasket gulv.. ikke en bloddråpe kom etterpå engang, da ringte jeg sykehuset og spurte om det kunne stemme.. Ene gangen hadde jeg ingen smerter etterpå, andre gangen kun litt “mensvondt.”

  Klem <3

 27. Hvis du velger lokal bedøvelse vil du få beskjed om å hoste i d de stikker..D skal liksom hjelpe mot smerten av stikket,noen merker ikke så mye,jeg synes det var helt jævli..Du ut vil få en kraftig skjelving i bena etter bedøvelsen,dette får du ikke gjort noe med,d går over etter hvert..De opererer deg med laser og du vil da lukte d svidde kjøttet de tar bort..D tar ca 15 min..Jeg ringte avd på sykehuset som skulle operere meg selv og ba om narkose..Nektet plent å ta lokal bedøvelse og d fikk jeg,men d må sies i fra på forhånd..

 28. Marna, jeg har blitt behandlet for alvorlige celleforandringer (CIN3) hos Josef Ekgren på Majorstuaklinikken. Han gjør det på en måte som kun fjerner de syke cellene og som gjør at man slipper å operere vekk livmorhalstuppen. Han fjernet dem med et spesielt apparat (husker ikke i farten hva det het). Har også hørt om andre gynekologer som fryser vekk de syke cellene. Nå vet jeg ikke om det er flere komplikasjoner hos deg som gjør det nødvendig å operere, men jeg er ihvertfall veldig glad for å slippe. Jeg var veldig redd, men alt har gått kjempefint og selve behandlingen var bare ubehagelig, ikke vond.

 29. Hei. Jeg er mor til to små jenter og har fått utført konisering. Fikk sjokk når jeg fikk beskjed om at jeg hadde celleforandringer. Dette fikk jeg beskjed om i et brev fra legen på en lørdag. Hadde derfor ingen å ringe og spørre om det jeg lurte på. Skikkelig tøff helg, med alle slags tanker. Senere fikk jeg vite at det visstnok er ganske vanlig hos kvinner som har vært gravide. Alt har gått bra hittil, og skal til kontroll nå i sommer.
  Dette går nok bra Marna. Viktig å spre budskapet om å teste seg regelmessig. Med et så bra helsetilbud som vi har i Norge, så er det nesten dumhet å la være og ta denne testen.
  Synes det er trist å lese om en som skal komme med negativitet og jævelskap i kommentarfeltet. Gå litt inn i deg selv og finn ut hva du sliter med!!!
  Marna, gode tanker til deg og familien din!

 30. Eva Maria

  Wow utrolig fint at du er åpnen om celleforandringer, virkelig du er fantastisk og masse lykke til
  Stå på du er den ærligste og råeste bloggeren

 31. Christine:)

  <3
  Alle gode ønsker til deg og du , jeg også liker Fjordland 😉

 32. Lykke til Marna 🙂

 33. Hei Marna!
  Håper det ordner seg med operasjon. Lykke til <3 Fikk akkurat selv svar på min celleprøve: høygradig celleforandringer! Skal inn til utvidete prøver, men må vente en måned 🙁

  1. komikerfrue

   Å, lykke til til deg også!

 34. Marita

  Jeg føler med deg! Akkurat fått samme beskjed og inngrepet skjer allerede i august. Jeg ble litt redd, men legen var så overbevisende om at det kom til å gå bra og at det bare var et inngrep. Bedre førevar!
  Lykke til, det kommer nok til å gå bra

 35. Caroline

  Kjaere Marna. Takk for at du er saa aapen om et tema som er saa viktig aa faa opp og frem. Jeg har selv fylt 25 aar naa og har aldri hatt en undersoekelse hos gynekolog rett og slett fordi angsten i aa skulle flashe forran en lege er for mye… For en mnd siden datt det ned en lapp i postkassa mi om at hei hei naa har du fylt 25 aar saa du burde ta en undersoekelse… La oss si det slik, jeg driver aa “kvinner” meg opp til en undersoekelse i loepet av 2016…… Det er for mitt eget beste naar alt kommer til alt og de kan jobben sin.. Fremdeles er jeg kategorisert som ung mtp mammografi men shit ass bedre aa sjekke enn aa la vaere! Dessuten slo tanken meg: hvorfor frykte noe ( gynekologundersoekelse) naar de flere steder i verden ikke faar dette tilbudet…. Ha en alle tiders uke Marna, jeg trengte denne pep-talken 😀

Comments are closed.