Angst

Jeg er vinterdeprimert. Jeg takler det, men noen dager skinner ikke sola inni meg i det hele tatt.

Jeg takler depresjon med å holde meg opptatt med ting som gjør meg glad. Ting jeg har lyst til å gjøre. Det hindrer meg fra å legge meg på sofaen og bli liggende der til vinteren er over.

Selv om jeg har mine triks for å forebygge depresjon så er det viktig å akseptere at noen dager er tyngre enn andre. Regelen da er å ikke grave seg dypt ned, men heller snu litt på ting.

I dag, på årets mørkeste dag, har jeg vært både deppa og hatt angst. Angst er nytt for meg, med mindre jeg har vært på julebord..

Det var ikke noe å gjøre med det annet enn å droppe resten av julehandelen og ta en tur på stranden. Kjøle seg litt ned, med en fotograf med rosa hår og spise en burger etterpå..

-To be continued..

10 Comments

 1. Hei Marna!:) Har du diagnose: angst eller depresjon?

  Når vi slenger ut av oss: “jeg er så deprimert”- forstår vi egentlig hva som ligger i dette ordet? Tunge følelser, mørke, frykt, tristhet og kanskje til og med følelsen av å ikke ville leve! Er det kanskje bedre å bruke ordet: “vinterdeppa”. De som er friske eller ikke har noen nære oss som virkelig er deprimert forstår nok ikke viktigheten av å ikke blande disse ordene. Skillet ér stort. Og ordet er desverre misbrukt. Om du virkelig har en depresjon, så beundrer jeg deg for måten du klarer å tenke. Bra for deg! Håper du kommer deg godt gjennom denne perioden. Jeg liker deg knallgodt. Du sier ting som det er, og de fleste av oss normale kan relatere oss til deg og ditt livGod jul til deg og dine!!

  1. komikerfrue

   Takk for det 🙂 Nå syns jeg ikke at mennesker uten diagnose skal bli fratatt retten til å føle seg deprimert eller ha angst, og kunne sette ord på det 🙂 Det er fullt mulig å ha angst i en periode uten at det er kronisk og trenger medisinsk eller annen profesjonell behandling <3 God Jul 🙂

 2. Stå på, gjør det du må for å komme deg gjennom en tung tid. Takk for din åpenhet og ærlighet
  Elsker klærne dine på bildet. Hvor er de fra?

 3. Anonym

  Flott at du er så åpen om det som ikke er bra i livet også. Håper smiler er på plass igjen snart 🙂 Jeg har ikke vinterdepresjon (kanskje?), men liker absolutt ikke den tiden av året. Som deg har jeg imidlertid funnet meg noen fine “overlevelsesstrategier”. Høst er mye kos og samvær, og frisk luft hjelper alltid uansett hvor høy og lang dørstokken måtte være 😉 15 minutter rusletur i frisk luft kan være nok. Jula er et herlig lyspunkt. Jeg pynter tidlig og finner på små aktiviteter med mennesker jeg er glad i. Januar er seig, men da har jeg gode “minner” fra jula å leve på i 2-3 uker. I februar kommer vinterferien og da tar vi oss gjerne et par feriedager og finner på noe fint. Og vipps… så viser kalenderen mars, dagene er blitt lysere og livet litt lettere 🙂 Små steg og slike positive “knagger” er det som hjelper meg.

 4. Godt å høre du har dine “pustehull” Skjønner absolutt at du har tøffe dager etter alt som er kommet frem de siste ukene. Kan ikke være hyggelig å sitte hjemme å få høre alle disse tingene om mannen sin…
  Ønsker deg alt godt.

 5. Ingunntjh@live.no

  Enig med Lisa. Som Psykiatrisk Sykepleier er det å bruke ord som depresjon og angst så langt fra det du beskriver. Det blir et hån mot alle som virkelig sliter. De kan som regel ikke gå på stranden og ta seg et bad, noen ligger mer eller mindre i fosterstilling hele livet. Du kaster rundt deg med diagnoser som ikke kan kalles reelle( i ditt tilfelle). Tror du noen med dette kan delta i TV program og div? Nei, en er for syk. Men hvis det er slik at du har vært inne til konsultasjon og fått en diagnose er det fint du setter det på dagsorden. Du vet kanskje årsaken til hva som skjer når en rammes av dette? Det er nettopp det at en IKKE lenger kan styre tankene, noe du skriver at du gjør.

  1. komikerfrue

   Beklager, som ikke psykiatrisk sykepleier visste jeg ikke at å føle seg deprimert og oppleve dager med angst ikke er tillatt å si, med mindre man har en diagnose og problemet er konsekvent. Vi har alle våre måter å takle de tunge dagene på, men å påstå at jeg håner andre mennesker med å fortelle at jeg også til tider har det vanskelig? Det syns jeg er spesielt å høre, selv fra en psykiatrisk sykepleier. Du vet ingenting om min helhet.

  2. Jeg har en angstdiagnose. Depresjon har jeg også vært diagnostisert med, men jeg er “friskmeldt”, jeg kjenner meg godt igjen i det Marna beskriver. Jeg ligger ikke i fosterstilling, jeg er i jobb og har med god hjelp fra flinke mennesker lært meg til hvordan jeg kan leve best mulig. Jeg har forresten fått diagnosen fra dyktige psykologer ved Modum Bad, som er et anerkjent behandlingssted hvis du lurer Linda!!

 6. Synes det er fint at du også er ærlig om hvordan du har det. Det står det stor respekt av! Men! Det er forskjell på å være deprimert, som du skriver at du er, og det å føle seg deprimert eller trist/nedfor. Synes du bør understreke hva du mener, da depresjon er en diagnose man får av en lege/psykolog. Denne tiden av året er tung for mange, men håper du får det bedre! <3

 7. Hei Marna
  Jeg kan virkelig anbefale en lysterapilampe på vinterstid. Den tilstanden du beskriver kalles SAD, på norsk kalles det helt enkelt mørketidsdepresjon. Vi som sliter med det blir ofte fortalt at vi må ta oss sammen og bare komme oss opp om morgenen og i seng om kvelden. Og ikke minst opp av sofaen.
  Diagnose eller ikke, det hjelper med spesiallys. 🙂

Comments are closed.